Ellen Feller

Van taakgericht- naar resultaatgericht werken

  • Hoe versterken we zelf organiserend werken bij team Dienstverlening?
  • Welke competenties zijn van belang bij medewerkers en management?
  • Wat is de rol van de manager bij het versterken van zelf organiserend werken?

Dit zijn de vragen die spelen bij team Dienstverlening van de Koninklijke Bibliotheek.

Achtergrond

De afdeling dienstverlening van de Koninklijke Bibliotheek bestaat uit een mix van vaste en tijdelijke krachten. Het team heeft één belangrijke drijfveer: de klanten zo goed mogelijk van dienst zijn. De teamleider heeft mij gevraagd teamsessies en workshops te ontwikkelen om de onderlinge samenwerking te versterken en het zelf organiserend werken te vergroten.

Aanpak

Het versterken van zelf organiserend werken vraagt een ‘lange adem’. Een gedeeld beeld over wat zelf organiserend werken is en wat niet, is daarbij een eerste stap. Net als kaders vaststellen vanuit het management waarbinnen het team zich kan bewegen. Het management bepaalt het ‘waarom’ en ‘wat’ en het team het ‘hoe’. Met behulp van de kleurentaal van Insights Discovery ontstaat een gemeenschappelijk taal. Het is een hulpmiddel bij het benutten van ieders persoonlijke kwaliteiten.

Het team maakt vervolgens een overzicht van veranderprojecten voor de afdeling. Vanuit de principes van zelf organisatie gaan werkgroepen aan de slag met het behalen van concrete resultaten. Tijdens teamsessies presenteren werkgroepen de voortgang en geven elkaar feedback. Door workshops oplossingsgerichte communicatie, samenwerking en versterken van de feedbackvaardigheden, ontwikkelen medewerkers en de leidinggevende de noodzakelijk competenties.

Toegepaste werkvormen

Zelf organiserend werken puzzel, Insights Discovery profiel en teamwiel, teammissie constructie, communicatiecarrousel, experimenten, stille wanddiscussie, eigen gebruiksaanwijzing en teamchallenges.

Resultaat

Het team heeft flinke stappen gezet. Er staat nu een team van deskundige professionals die werken vanuit de principes van zelf organiserend werken. Daardoor voert het team projecten met meer plezier en betere resultaten uit.